Apr 25, 2011

Jom Belajar Buat Belacan Sarawak

Sarawak boleh di dapati di kebanyakan bahagian-bahagian di Sarawak. Bahagian yang ada membuat belacan sarawak adalah Miri, Bintulu dan Kuching. Belacan Sarawak boleh di dapat di kedai-kedai runcit atau di Tamu.


Cara membuat Belacan Sarawak

1.Bubuk (udang halus) yang baru di beli di biarkan kering. Jangan cuci dengan air paip.
2.Campurkan garam kasar. Jangan terlalu masin.
3.Selepas itu dijemur di panas. Bila kering di tumbuk dengan lesong/mesin.
4.Jemur sekali lagi. Selepas itu di tumbuk dengan lesong lagi.
5.Jemur lagi sampai kering. Selepas kering di masuk kan ke dalam bungkusan.
Belacan Sarawak yang terkenal
Belacan Sarawak terkenal berdasarkan lokasi. Belacan Bintulu Sarawak dan belacan Miri Sarawak adalah belacan yang terkenal di Sarawak. Saya pernah membawa belacan ini dalam beg pakaian. Tidak ada meninggalkan bau.

Belacan Sarawak sangat sedap di makan dengan ulam ulaman.

0 komentar: