Mata Pena Lebih tajam Dari Pedang

Menyampaikan sesuatu isu hendaklah berlandaskan kebenaran. Kalau isu tidak benar maka itu adalah fitnah yang nyata.

Membaca Buku adalah Jambatan Ilmu

Beruntunglah sesiapa yang suka membaca dan mengamalkan ilmu2 yang ada di dalam buku yang dibaca."Tidak membaca buku bermakna tidak bertambahlah ilmu dan pengetahuan" .

Perdana Menteri Malaysia

Mungkin wujud republik Malaysia, Kerajaan Islamiyah Malaysia Perdana Menteri TEORI RAHMAN pusingan ...

Majalah Berita Bujang Senang Bukan Bola Sepak

Kami ingin menghiburkan anda dengan info terkini yang boleh merangsangkan minda anda. Kalau anda terasa sabar sajalah

Perkongsian minda yang baik

Percambahan minda yang baik akan merangsang pemikiran supaya lebih kreatif maka fikir-fikirkan lah apa yang kami sampaikan

Jan 17, 2017

PBB DIJANGKA MENGISI KEKOSONGAN JAWATAN KABINET NEGERI SARAWAK YANG BAHARU KHAMIS INIParti Pesaka Bumiputera Bersatu(PBB) di jangka akan mengisi kekosongan jawatan Timbalan ketua Menteri dan portfolio menteri yang telah dikosongkan oleh Datuk Amar Abang Johari Tun Openg yang telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri ke enam jumaat lalu berikutan pemergian Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem pada Rabu 11 Januari 2017 apabila pengumuman baru bagi Kabinet negeri yang sepatutnya keluar pada khamis ini.

Memetik laporan The Borneo Post pada hari Sabtu bahawa Awang Tengah, Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua Menteri Kemudahan Awam hampir pasti untuk dinaikkan pangkat kepada Timbalan Ketua Menteri.

 Ini di sokong kenyataan Penganalisis politik Prof Dr Janiri Amir dalam Borneo post semalam, bahawa jawatan itu kemungkinan besar akan pergi ke Naib Presiden Kanan PBB Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan. 

"Dia telah diuji di bawah pelbagai kementerian dan  telah melalui semua serta telah menunjukkan prestasi yang baik. Selain itu, beliau adalah antara calon-calon untuk jawatan ketua menteri (pada tahun 2014, apabila Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud meletakkan jawatan), ",katanya. 

Sumber PBB pula berkata, umum telah menagtahui bahawa Awang Tengah telah disebut dalam 2014 sebagai pesaing untuk jawatan Ketua Menteri, selain Abang Johari dan Adenan."Pusingan ini, namanya disebut lagi untuk jawatan Ketua Menteri, tetapi Abang Johari yang dapat. Dua kali (Awang Tengah) tidak dipilih - jika tidak diberi jawatan Timbalan Ketua Menteri, susah juga", katanya.

 "PBB tidak mahu sebarang perpecahan dan perpecahan dalam parti. Di PBB, konsensus adalah peraturan penting yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin tertinggi sayap, di belakang tabir. Itulah politik PBB sebenar dan itulah kematangan politik, ".

Sementara itu juga dengan pelantikan Abang Johari sebagai ketua menteri dan Uggah sudah menjadi timbalan ketua menteri , kabinet negeri kini ditinggalkan dengan menteri penuh berikut dari PBB - Awang Tengah, Dato Sri Michael Manyin (Belia, Sukan dan Perpaduan), Dato Sri Dr Stephen Rundi (Awam) dan Datuk Fatimah Abdullah (Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat) yang juga layak untuk mengisi jawatan kosong Timbalan Ketua Menteri. 
 
Untuk rekod, dua timbalan ketua menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas. Uggah adalah seorang lelaki PBB, manakala Masing adalah presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS).
 
Untuk portfolio menteri, sebelum pelantikan Abang Johari adalah Timbalan Ketua Menteri, Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, dan juga Menteri Perumahan dan Urbanisasi.Ketua menteri baru dijangka mengambil alih Kementerian Kewangan, dan Perancangan Sumber dan Alam Sekitar - kedua-dua portfolio tradisional diamanahkan kepada ketua eksekutif kerajaan negeri.

 
Selain itu menteri lain, kekosongan jawatan diramal bakal diisi oleh menteri muda Datuk Mohd Naroden Majais (Perancangan Sumber dan Pembangunan Usahawan), Datuk Talib Zulpilip (Perbandaran dan Pembangunan Infrastruktur) dan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah (Perumahan, dan juga Belia dan Sukan ).

 
Manakala jawatan Menteri Muda yang kosong beberapa nama juga telah di sebut.Antaranya Anggota Dewan Undangan Jemoreng Datuk Dr Juanda Jaya, ADUN Daro Safiee Ahmad dan ADUN Semop Abdullah Saidol.

 
Adalah penting untuk Abang Johari untuk mempunyai satu pasukan yang dinamik yang boleh menterjemahkan agenda dan matlamatnya untuk memenuhi aspirasi rakyat Sarawak kerana selepas Allahyarham Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem, penanda aras politik telah ditolak sangat tinggi dan ini akan menjadi tugas yang sukar untuk pasukan yang baru.

MASYARAKAT CINA BERHARAP UNTUK JAWATAN TIMBALAN KETUA MENTERI
Ramai orang Cina di Sarawak berharap bahawa seorang wakil Cina daripada Barisan Nasional (BN) akan dilantik Timbalan Ketua Menteri.Gabungan Persatuan Cina Kuching, Samarahan dan Bahagian Serian Presiden Dato Richard Wee berkata masyarakat telah menunggu untuk melihat seorang wakil Cina diberi jawatan itu.Orang Cina Timbalan Ketua Menteri lepas adalah Datuk Patinggi Tan Sri George Chan, yang berkhidmat antara 9 September 1996 dan April 16, 2011."Sekarang Datuk Amar Abang Johari Tun Openg juga Ketua Menteri, ada kekosongan untuk salah satu daripada jawatan timbalan Ketua Menteri,"Wee kepada pemberita pada majlis makan malam sambutan bagi penghibur 'Budaya China, Festival Spring' di sebuah restoran di sini pada hari Ahad.Menurut beliau, sudah tiba masanya lagi untuk setiap satu daripada tiga kaum utama - Melayu, Dayak dan Cina - di Sarawak untuk diwakili dalam kerajaan negeri melalui jawatan Timbalan Ketua Menteri.


Translate dari http://www.theborneopost.com/2017/01/17/chinese-community-hopes-for-dcm-post/

Kemudahan elektrik di Daro siap hujung tahun ini.


Pembinaan kemudahan elektrik baharu bernilai RM147 juta bakal menamatkan gangguan bekalan elektrik penduduk di Daro dan Matu dijadualkan siap hujung tahun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Daro Safiee Ahmad berkata projek Sarawak Energy Berhad (SEB) itu melibatkan pembinaan menara grid sepanjang 100 kilometer dari Matadeng ke Daro serta satu substesen dengan dua transformer berkapasiti 20 MVS setiap satu.

“Ketika ini projek telah mencapai 45 peratus siap,” katanya ketika ditemui ketika mengadakan lawatan ke tapak projek bagi mengetahui perkembangan pembinaan kemudahan elektrik itu.

Menurutnya, projek itu bakal mengakhiri gangguan bekalan elektrik yang sering terjadi di kawasan Daro dan Matu.

Katanya jika mengikut jadual projek tersebut, ia akan siap sepenuhnya penghujung tahun ini.

“Gangguan bekalan elektrik sering dialami penduduk kawasan Daro dan Matu sehingga kini,” katanya.

Mengenai gangguan elektrik yang kerap berlaku di Daro dan Matu, beliau berkata sehingga kini Daro dan Matu hanya bergantung kepada talian 33 KV dari Mukah.

“Oleh itu, apa yang berlaku sepanjang talian tersebut seperti pokok tumbang sama ada di Mukah, Dalat, Oya, Iganatau  Matu akan menyebabkan bekalan elektrik ke Daro terjejas,” jelasnya.

Jan 15, 2017

Biar BN Menang Tanpa Bertanding Di Tanjung Datu


Semua parti politik di Sarawak perlu membenarkan calon Barisan Nasional (BN) menang tanpa bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Datu susulan kematian penyandangnya Tan Sri Adenan Satem.

Setiausaha Pemuda Parti Rakyat Sarawak (PRS), Bit Surang berkata, keputusan sedemikian akan menjadi penghormatan bermakna buat Allahyarham Adenan Satem.

“Jika penduduk Sarawak dari parti yang berbeza benar-benar berkabung terhadap pemergian Datuk Patinggi Adenan Satem, buktikan dengan membenarkan calon Barisan untuk PRK Tanjung Datu menang tanpa bertanding,” kata beliau menerusi satu kenyataan pada Ahad.

 Adenan Satem yang merupakan Ketua Menteri Sarawak meninggal dunia pada usia 72 tahun Rabu lalu ekoran serangan sakit jantung.

Allahyarham digantikan oleh Datuk Amar Abang Johari Tun Openg yang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak keenam pada Jumaat.

#PRK:SIAPA PENGANTI ALLAHYARHAM ADENAN SATEM DI TANJONG DATU?


Teka- teki penganti Ketua Menteri Sarawak terjawab dengan perlantikan Abang Johari Tun Openg sebagai Ketua Menteri Sarawak Ke-6 pada 13 Januari 2017 , jumaat lepas berikutan kematian Allahyarham Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem pada 11 Januari lepas.

Sekarang walaupun belum tamat tempoh berkabung selama tujuh hari telah terdengar desas desus , siapa yang bakal mengisi kekosongan kerusi N3 tanjong Datu yang telah ditinggalkan oleh Ketua Menteri Sarawak itu kerana mengikut perlembagaan, oleh kerana kekosongan kerusi berlaku selepas ketika pilihan raya baharu berlalu maka perlu diadakan Pilihan Raya Kecil (PRK) dalam tempoh 60 hari selepas tarikh kekosongan.

Rata-rata penduduk yang ditemui masih mengharapkan isteri Allahyarham Puan Sri Datuk Jamilah Haji Anu untuk menyambung perjuangan beliau di kawasan tersebut.Begitu juga melihat kepada beberapa posting facebook penduduk Tanjong Datu.Namun menurut beberapa pandangan sumber yang veteran dalam politik, amatlah tidak manis jika isteri Allahyarham menggantikan beliau kerana kedudukan beliau sebagai Mantan isteri Ketua Menteri."Biarlah kita hormat beliau sebagai isteri Ketua Menteri', menurut sumber." 'Jika anaknya mungkin tak mengapa,; tambah beliau lagi.Beliau juga tidak menidakkan antara nama-nama yang bakal mengantikan Allahyarham ialah anak sulung Allahyarham iaitu Aziz Adenan.

Memetik kenyataan Ahli Majlis Tertinggi PBB Dato Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam Borneo Post semalam berkata,setakat ini beliau belum menerima maklumat daripada mana-mana pihak berhubung individu yang bakal bertanding di kerusi kuat PBB itu.

Bagaimanapun katanya, oleh kerana Tanjong Datu di bawah Parlimennya Santubong, maka beliau akan mengambil alih tugas dan tanggungjawab sebagaimana ketika menjadi pengarah operasi pilihan raya bagi kerusi ini pada Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN11) yang lalu.
“Oleh kerana saya mengetahui dan mengenali secara rapat kawasan serta pemimpin di Tanjong Datu ini, maka saya cukup yakin saya akan dilibatkan secara terus untuk menerajui Pilihan Raya Kecil di kerusi ini bagi pihak Barisan Nasional (BN).
“Buat masa ini saya sendiri juga tidak tahu siapa calon yang akan bertanding tetapi saya cukup yakin ramai rakan-rakan kita yang berminat selepas pengumuman dibuat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) nanti,” katanya.

Bagaimanapun menurutnya, pemilihan calon daripada kalangan anak jati juga perlu dilihat daripada sudut penerimaan masyarakat memandangkan kawasan ini didiami penduduk majmuk yang terdiri daripada masyarakat Melayu, Cina, Iban, Bidayuh dan Selako.

Kerusi Tanjong Datu yang merupakan kubu kuat Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Barisan Nasional (BN) telah disandang Adenan sejak Pilihan Raya Negeri (PRN) 2006 dan berjaya memenangi semula kerusi tersebut pada PRN 2011.

Pada PRN11, 7 Mei 2016 yang lepas, Adenan memenangi semula kerusi itu menerusi pertandingan satu lawan satu dengan calon PKR Jazolkipli Numan dengan majoriti 5,892 undi.
Chong lodges police report against false online accusation


State DAP chairman Chong Chieng Jen yesterday lodged a police report against an online write-up that accused a DAP Sarawak leader of questioning the funeral cost of former chief minister the late Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem.
Chong, who is Bandar Kuching MP and Kota Sentosa assemblyman, said none of the DAP Sarawak leaders had queried the late Adenan’s funeral cost.
He also made it clear that the website which published the false news report was not run by Pakatan Harapan.
“I have checked with the leaders (in Peninsular Malaysia). The website www.suarapakatanharapan.com is not operated and administered by us,” he told reporters when lodging the police report at the One Stop Centre at Jalan Simpang Tiga here yesterday.
Also with him were his special assistants Kelvin Yii and Abdul Aziz Isa.
Chong pointed out that the late Adenan was one of the very few Barisan Nasional leaders who deserved a state funeral.
As such, he reiterated that DAP Sarawak would never question the funeral cost of the late Adenan.
Chong said the website’s operator intended to ‘give false impression and perception that the website belongs to Pakatan Harapan’.
He added that the false online report had shown disrespect and contempt towards the late Adenan.
Chong opined that any true Sarawakian who took a look at the content would discover that the writer of the report did not understand the state’s politics.
Chong also provided the press with printouts of the online report. Not only did the report fail to name the DAP Sarawak leader but it also spelt the immediate former chief minister’s name as ‘Adenan Satim’.
The opposition leader said the untimely demise of Adenan also saddened the DAP.
“Using such fake website and news, I would say, is a very low political tactic. Only very low-life political party would do it,” stressed Chong.
He thus called upon the authority to look into the website’s owner.
Asked if he would take legal action, Chong said: “The police will have to investigate first. They should have the information.”

Jan 14, 2017

I will always love you, my one and only daddy.

It’s been just over 3 days since you left us and the harsh reality of your departure is beginning to sink in. Last night we were having our malam keduak tahlil for our late father when the familiar site of the Chief Minister of Sarawak’s car pulled into the drive.

First out of the car was Haji Jemain, the tough, dedicated head bodyguard to the CM. Before stopping the doors of the second car opened and the other bodyguards Zul, Amrin and Hussein were on the move. And then the rear door to the CM’s car opened and outstepped not my daddy but the honourable chief minister of Sarawak Abang Johari.

The same car, the same bodyguards who just a few days ago were part of our family, are now part of another. Out of respect for us the new honourable CM did not have the siren on, but all the same it was not the figure of my daddy that emerged from the car.

Since his passing, I have not had the strength to venture into his bedroom. As redha as I am for his departure, I am not quite ready to face the reality of not having him stuck at his computer reading and analysing the news or taking a break and watching the National Geographic or History channels.

My daddy, Adenan Satem was a World War 2 baby having been born to a Malay father and a Chindian mother on 27th January 1944 in Sarawak, state of Japan. This was the time of extensive fighting in Sarawak and my grandmother frequently told us of how she and my grandfather escaped marauding Japanese soldiers by crawling through tunnels with daddy in her tummy.

Our grandfather was a customs officer and had 4 other children before Adenan. 5 if we count the eldest sibling who died at child birth or 6 if we count the Chinese boy, son of a corner shopkeeper who Hj Satem took in to live with us after the demise of the boy’s parents. A few years after him another brother was born.

So Adenan Satem grew up in a big family. He had a very happy childhood with a very dedicated and loving mother who made her children’s education a priority and a disciplinarian father who put honesty and integrity above all else. Principles he applied throughout his working life. There were no luxuries in the household but there was always enough food for everyone. It was a very close knit and happy family.

Growing up in Sarawak in those days kids would walk or cycle everywhere. He would cycle from our family home in Jalah Datu’s as it was called then (now known as Jalan Datuk Ajibah Abol) to Reservoir Park in Kuching centre.

As Reservoir Park borders the British High Commissioner’s residence he would stand against the fence, looking up to the great big house and watch the shenannigans going round the house compound.

He told me that when he saw the difference between the High Commissioner’s compound and his humble kampung, it was then that he decided to become a leader for the people. To help Sarawak, to ensure Sarawakians prosper.

Encouraged, often cajoled by his parents, he excelled at his studies and won a place to study in Australia under the Colombo plan. One of the toughest decisions he had to make was to leave my mother, pregnant with me while he went to study in Adelaide.

Fast forward 24 years and Adenan Satem moved on from being a lawyer to become a Dewan Undangan Negeri member at the age of 36. Five years later he was made an Assistant Minister. Even in his early days as a politician he was very vocal and sharp. His law background helped a great deal when he was later made the minister of Land development. 

After many years as a minister in Sarawak he was transferred to Kuala Lumpur as the Federal Minister of Natural Resources and Environment. He resigned from his post and returned to Sarawak without a position in the State Ministerial cabinet.

Lots of rumours circulated about his departure from the federal government. Some were scurrilous gossip and meaningless nonsense. Many were insensitive and below the belt. Most were just outright lies. The result of idle minds and real gutter politics. Each time I discussed them with my daddy, he would end the conversation with “Nevermind, let it be”.

In February 2014 he became Chief Minister of Sarawak. The very same group of people who had gossiped and slandered him came asking for help and without malevolence he came to their assistance.

That was the kind of man he was. Forgiving and always ready to help those in need without asking or expecting anything in return. So magnanimous was his heart, ever so selfless and putting others before himself.

The last few days of my daddy’s life were spent in Institut Jantung Negara in Kota Samarahan. He was admitted on Saturday and on Sunday morning I flew over from KL and set up camp in the room next to his where I stayed for 4 days and 3 nights, nipping out for the odd meeting or a quick trip to the gym.

He was looking very frail when I arrived. But over the next day or so he was looking much better and with the Doctor’s diagnosis, we thought he was on the road to recovery.
On his final night in this world, I was alone with my daddy, sitting next to his bed with 2 nurses seated on their desk a few feet behind me. Of course we had no idea it was his last night. If we had, the whole family would have been there. I’ll never forget this night. It was a still and very quiet night.

The sound of his breathing was repeatedly interrupted by the sound of the machine used to pump up the air mattress on which he lay. He looked so peaceful and calm and I couldn’t stop staring at him.

Many times he kept on waking up and shifting his position in the bed. I would adjust the elevation on his bed and rub his back to make sure he was more comfortable and sleep better.

Occasionally he asked for water to quench his thirst. A few times he would mutter in his sleep. Every time it was related to work, like “…this is unconstitutional” another time he muttered, “I have commitments tomorrow…”.

Even in his last few hours he was constantly thinking of his beloved Sarawak...

Next morning he had a light breakfast followed by physiotherapy and Mrs Ah Ti, a long time friend and I fed him a bowl of his favourite ice cream with some bread, a favourite of his and his father before him. He then napped and I decided to go for a quick gym workout.

And then he was gone and I never got to say goodbye. He left just over 2 hours after I fed him ice cream on bread. That was my last interaction with my daddy. Many times since then I’ve wished he waited for me to come back from the gym but Allah swt knows best. He was only on loan to us and now he has been returned.

My daddy’s dedication to Sarawak isn’t unique because all Sarawakians are dedicated to Sarawak. But his position of strength in negotiating a better deal for Sarawak and Sarawakians was based on his honesty and integrity.

I hope and I pray that the new CM and future leaders will continue his legacy based on what is best for Sarawak and Sarawakians.

He saw our multicultural background as a strength, an opportunity not a hindrance. He felt that anyone who wanted to drive a wedge between the races, who wanted one race to prosper at the expense of other races was not welcome in Sarawak and would be better off on an island.

He saw the jungles of Sarawak as a gift not a hindrance. He knew we have to look after our jungles, our environment because once destroyed, mother nature will never give them back.

He saw the benefits of learning and speaking English well and what it would mean to Sarawakians if they could communicate well in what is the global language.

He understood that life is short and that it is better to forgive and forget than to bear grudges. He preferred to think before opening his mouth and saying something stupid. He insisted on giving more than he took.

He was always patient. He refused to give in to bitter and twisted thoughts if things didn’t go his way. He read profusely and recommended everyone to read and read and read.

He avoided temptations and refrained from double standards. He was honest and transparent and often said that if a politician doesn’t want to help his people, he shouldn’t be a politician.

He refused to participate in gutter politics. He refused to politicize social, cultural and religious issues to his advantage.

Daddy, like all of us you had your faults but you were the perfect father. Principled, dependable, responsible, honest, kind and just a little bit grumpy on the outside but super soft and loving on the inside.

I feel that a big chunk of my heart has gone with you but alhamdulillah I find solace in my prayers and in the faith that we will all be together again one day.

I promise to do all the things you asked me to do and do the things I know you would have liked me to do but never demanded of me.

I will always love you, my one and only daddy.

Thank you
To the 2 nurses on duty that final night please contact me. I would really like to talk to you.

To Dr Cheong, Dr Sim, Dr Tiong, Dr Alan, Dr Song, Dr ‘Physiotherapy’ and the other doctors and the nurses who attended to him, I thank you so very much for your dedication. You tried your very best and for that I am grateful. Allah (swt) always has the final say.

And thank you to all Sarawakians for your expressions of love and respect to my Daddy. I promise he loved you all very much.

From the Daughter of our Tok Nan, our beloved 5th Chief Minister of Sarawak.  We too love him and miss him..   warmest Regards...

'Sebagai Najib Razak saya kehilangan rakan akrab'

Datuk Seri Najib Tun Razak  mencatat nukilan yang mengimbas kenangannya bersama Allahyarham Tan Sri Adenan Satem, seorang sahabat yang disifatkan amat dekat di hati beliau.

Kata Najib, sebagai perdana menteri, beliau telah kehilangan seorang pemimpin yang berjiwa rakyat dan tegas dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua menteri.

"Laungan 'ooh ha' beliau, yang bermaksud saya sayang Sarawak, masih tergiang-giang di telinga.

"Pemergian beliau adalah satu kehilangan besar kepada parti dan beliau telah meninggalkan ruang besar untuk diisi," katanya dalam catatan terkini dalam blog rasminya, hari ini.

Adenan, 72, meninggal dunia akibat komplikasi jantung di Pusat Jantung Sarawak di Kota Samarahan, Kuching, pada 1.24 tengah hari semalam.

Najib berkata Adenan, yang lebih mesra disapa Tok Nan, merupakan seorang pemimpin yang tegas dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua menteri serta sentiasa mengetengahkan isu-isu Sarawak yang perlu dibincang dan diselesaikan bersama.

"Saya berbangga bahawa hubungan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Sarawak mencapai tahap tinggi di bawah kepimpinan Tok Nan.

"Tok Nan bagi saya merupakan tokoh 1Malaysia, seorang pemimpin yang menjiwai semangat 1Malaysia," katanya.

Menyifatkan Adenan sebagai seorang pemimpin yang mampu menyatukan rakyat berbilang kaum di bawah satu bumbung dan tidak pernah mengetepikan kepentingan mana-mana kaum, Najib yakin komuniti di Sarawak baik Dayak, Cina, Melayu atau Kelabit memandang tinggi, hormat dan sayang 'Apai Besar' mereka.

Mengimbas kenangannya pada 2015, Najib berkata, kebolehan Adenan berbahasa Cina memberi kelebihan kepada beliau untuk mendekati masyarakat itu dan menyampaikan dasar-dasar yang memberi manfaat kepada rakyat Sarawak dari segi pendidikan dan kos sara hidup.

Pengalaman berkempen ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak 2016 juga menurut Najib masih segar dalam ingatannya di mana 'Faktor Adenan' telah memberi kemenangan besar kepada Barisan Nasional (BN).

"Beliau adalah tsunami politik...gelombang biru or apa yang sesetengah pihak berkata sebagai faktor Adenan," katanya.

Najib berkata Adenan juga seorang yang tidak mudah mengalah ketika berhadapan cabaran, termasuk saat parti dikejutkan dengan berita nahas helikopter yang mengorbankan rakan-rakan mereka termasuk Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon.

"Ketika itu banyak perbincangan antara saya dan beliau (Adenan) berkenaan cara-cara untuk menaikkan semangat jentera parti setelah nahas kemalangan helikopter yang mengorbankan rakan-rakan kami, serta strategi-strategi pilihan raya yang boleh dilaksanakan dalam memastikan kemenangan besar untuk BN," katanya.

Katanya Adenan telah meletakkan kepentingan rakyat melebihi kepentingan diri sendiri dan banyak transformasi yang telah dilaksanakan Allahyarham sepanjang menjadi ketua menteri yang membuatkan rakyat lebih sayang dan yakin pada kepimpinan kerajaan BN.

"Sebagai Najib Razak, saya telah kehilangan seorang rakan akrab yang amat rapat dengan saya dan isteri. Saya telah melihat perjalanan karier beliau waktu senang dan susah dan saya tetap kenang beliau sebagai sahabat yang setia, sahabat yang amat dekat di hati saya," katanya.

Sebagai Apai Besar Sarawak, jasa Adenan sangat besar dan akan termaktub dalam sejarah serta dikenang semua, terutama rakyat Sarawak, katanya.

"Sesungguhnya kita semua telah hilang pemimpin yang berwibawa yang memilih untuk berkhidmat untuk parti dan rakyat hingga nafas terakhir beliau.

"Legasi dan visi Tok Nan dalam memastikan Sarawak terus makmur, membangun dan maju seiring dengan pembangunan negara akan terus diusahakan," kata Najib. - Bernama

"I LOVE YOU, MILAH..." - Adenan Satem


Pagi tadi selesai menunaikan solat Subuh, saya segera bersiap untuk pergi ke terminal bas menjemput ayah mertua yang baru sampai dari Bintulu. Sudah menjadi kebiasaan saya untuk menjemput beliau setiap kali datang ke Kuching atas urusan kerja.

Ayah mertua sampai lebih awal dari saya jangkakan. Kami berdua kemudian bersarapan pagi di Kopi O Corner bagi mengisi perut. Ayah mertua bersembang pelbagai topik dengan saya dan antaranya ialah tentang pemergian Datuk Seri Adenan Satem baru-baru ini. Ayah mertua saya banyak memuji almarhum kerana keberaniannya mempertahankan hak negeri Sarawak dan memajukan anak tempatan.

Setelah sejam duduk bersembang, ayah mertua mengajak saya untuk menziarahi kubur almarhum Tok Nan. Saya bersetuju dan setelah membayar makanan, kami terus bergerak menuju ke Tanah Perkuburan Semariang.

Setibanya di sana, kami melihat kereta bersusun di tepi jalan kubur menunjukkan ada yang menziarahi kubur almarhum. Kami berdua pun mengambil tempat untuk membaca Yasin dan doa untuk disedekahkan kepada almarhum.  

Rupanya di antara ramai orang tadi, Datin Jamilah Anu serta keluarganya turut ada di kubur untuk menyambut pengunjung yang datang. Masih tampak kesedihan pada riak wajah beliau kerana kehilangan suami tersayang.

Saya dan ayah mertua mendekati beliau dan bertanya khabar. Beliau menyambut kami dengan ramah dan berusaha untuk senyum. Saya dan ayah mertua mengambil peluang untuk bertanyakan kisah Tok Nan beberapa ketika sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir.

"Nya mula2 sikda papa. Minak demam ajak lekak pulang dari Melbourne (Australia). Pulang dari sia alunya demam, kakya diembak ke hospital molah check up.

Kamek nang sentiasa ada dengan nya. Tapi syukur juak lah, masa nya ninggal ya diriknya baruk kak abis sembahyang. Badan, bajunya dah bersi.

Kamek megang tangannya, nya mpun nangga kamek. Last word nya madah ngan kamek,

"Milah, i love you..."

Kakya alu nya meninggalkan kamek urang selama-lamanya..."

Pada ketika ini, saya mula merasakan bahawa dalamnya cinta Tok Nan kepada isterinya. Datin Jamilah sentiasa setia bersama Tok Nan sepanjang karier beliau sebagai ahli politik, dan telah diketahui ramai Datin Jamilah sangat peramah dan humble down to earth apabila bertemu dengan rakyat biasa. Beliau sangat mesra dengan semua orang sama seperti suami beliau, sehingga semua orang senang dan merasa dihargai apabila bersama dengan beliau.

Cinta Tok Nan kepada Datin Jamilah tidak berbelah bahagi. Cinta beliau amat dalam, dan saya seolah dapat merasakan Tok Nan sendiri mungkin rasa berat hati untuk meninggalkan isteri yang amat dikasihinya.

Takdir Allah mengatasi segalanya. Setakat itu sahajalah usia perhubungan mereka suami isteri, tetapi cintanya tetap kekal abadi.

Kasih dan cinta Datin Jamilah terhadap Tok Nan, akan tetap segar dalam ingatan beliau.

Cinta yang abadi, kasih yang kekal selamanya.

#adenansatem
#teamadenan
#sarawak

Credit to : Asri Bin Sapiee

Jan 13, 2017

Abang Johari sah Ketua Menteri Sarawak keenam


Timbalan Presiden II Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Abang Johari Tun Openg, 66, secara rasminya dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak yang keenam menggantikan Allahyarham Tan Sri Adenan Satem hari ini.
Beliau yang juga merupakan Timbalan Ketua Menteri sebelum ini, mengangkat sumpah jawatan tersebut di hadapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud dan disaksikan oleh barisan menteri kabinet negeri serta para Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Astana Negeri pada pukul 4.09 petang ini.
Anak bongsu kepada bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak pertama, iaitu Allahyarham Tun Abang Openg Abang Sapa’iee itu dipilih mengisi kekosongan jawatan ekoran kematian Adenan akibat kompilasi jantung, kelmarin.
Perlantikan beliau dipilih sebulat suara menerusi mesyuarat PBB yang diadakan di kediaman Abdul Taib di Demak Jaya, Jalan Bako di sini, pagi ini.

Jan 12, 2017

Jenazah Tan Sri Adenan Satem Selamat Dikebumikan


Jenazah Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Samariang di sini, kira-kira pukul 2.40 petang.

Jenazah tiba di tanah perkuburan dari Masjid Jamek Negeri pada pukul 2.05 petang diiringi isteri, Puan Sri Jamilah Anu dan lima anaknya.

Turut mengiringi jenazah adalah Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud dan isteri, Toh Puan Raghad Kurdi; Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, menteri-menteri Persekutuan dan negeri serta ribuan rakyat yang membanjiri kawasan berkenaan.

Suasana pilu menyelubungi kawasan perkuburan sejurus surah alfatihah dan doa dibacakan.

Majlis diteruskan dengan penyerahan bendera Sarawak kepada keluarga Allahyarham sebagai tanda penghormatan dan diakhiri dengan Jamilah menjirus air mawar ke pusara suaminya itu.

Jan 11, 2017

AL FATIHAH :TOKNAN “CM UNTUK SEMUA”

“Ooohaaaa..”, “ you oh you”, “Kamek Urang Sarawak Sik Suka TOL sebab mun ditambah OL alu jadi TOLOL “ (kami orang Sarawak tidak suka TOL kerana jika ditambah OL terus jadi TOLOL).. inilah antara kata-kata penuh jenaka yang sinonim dengan seorang anak Sarawak yang kewibawaannya disegani oleh kawan mahupun lawan.

Hanya ingin dikenali sebagai TokNan ataupun CM Nan di kalangan rakyat Sarawak kerana beliau tidak menyukai protokol yang panjang di dalam menyebut namanya. Individu yang dimaksudkan ini adalah pemimpin no. 1 Sarawak Bumi Kenyalang iaitu Ketua Menteri Sarawak yang ke-5, Tan Sri Datuk Patinggi Haji Adenan bin Satem.
Usia kepimpinannya menerajui Kerajaan Negeri Sarawak masih baru tetapi beliau adalah “orang lama” di dalam dunia politik Sarawak mahupun Malaysia itu sendiri.  Mungkin tanpa kita ketahui disebalik sejarah pemimpin-pemimpin No. 1 di Sarawak, TokNan merupakan satu-satunya anak jati berketurunan Melayu Sarawak yang pertama memegang tampuk kepimpinan jawatan No. 1 di Sarawak.

Walaupun usia kepimpinannya menerajui Sarawak hanya bermula pada tanggal 28hb Februari 2014 namun begitu kelantangannya dan seriusnya beliau di dalam memastikan hak-hak rakyat Sarawak tanpa mengira kaum baik di Bandar mahupun luar Bandar menjadikan beliau dikagumi dan disayangi oleh segenap lapisan masyarakat Sarawak sekarang.

Di sebalik ada suara-suara sumbang yang cuba mewarnai visi dan misi beliau, TokNan tidak pernah menoleh ke belakang sebaliknya hanya terus maju dan maju sehingga membolehkan beliau dikenali sebagai “CM UNTUK SEMUA”.

Zaman kanak-kanak dan dunia remaja TokNan

Mengimbau memori di dalam kita mengenali seorang pemimpin anak jati Melayu Sarawak ini, beliau dilahirkan pada 27hb Januari 1944 di Kuching, Sarawak iaitu diketika berlangsungnya Perang Dunia Ke-2 di Sarawak pada masa itu. Siapa tidak tahu betapa payahnya penghidupan ketika pendudukan Jepun dan begitulah juga TokNan yang dibesarkan di dalam serba kepayahan pada masa itu. Ini kerana keluarganya bukanlah orang berada hanya orang kampung yang biasa-biasa sahaja.

Seperti anak-anak Melayu yang lain di Sarawak, TokNan juga melayari zaman kanak-kanaknya dengan penuh bahagia. Tiada yang berbeza di dalam penghidupan beliau apabila beliau juga harus pergi mengaji di surau yang berdekatan dengan rumahnya kerana itulah matapelajaran asas yang harus dikenali oleh seorang yang beragama Islam. Apabila cukup umur untuk memasuki alam persekolahan, TokNan telah dihantar untuk belajar di sebuah sekolah yang terkenal yang sentiasa melahirkan barisan pemimpin di Sarawak iaitu di St Joseph School, Kuching. Di sekolah inilah beliau menimba ilmu dari peringkat sekolah rendah sehingga ke peringkat menengah.

Zaman remaja TokNan juga diwarnai dengan perjalanan hidup yang menyeronokkan. Seperti anak remaja yang lain yang gemar kepada bidang music dan sebagainya, TokNan juga tidak terlepas daripada merasai alam ‘band boy’. Siapa pernah tahu bahawa sekitar tahun 1960an dahulu di Kuching pernah terkenal sebuah kugiran yang bernama Vagabond yang sering mengadakan konsert selepas persembahan bangsawan di sekitar kampung-kampung di Kuching itu dianggotai oleh TokNan yang menjadi Ketua Menteri Sarawak sekarang. Di kugiran inilah tempat TokNan mengasah bakatnya menjadi seorang penyanyi utama dan pemuzik.

Karier TokNan Sebelum Menjadi Menteri

Dikala ramai yang menjadi pemimpin di Negara kita kebanyakan daripada mereka memulakan alam pekerjaan setelah pulang daripada belajar di luar Negara namun ini tidak kepada TokNan. Kerana beliau memulakan alam pekerjaannya selepas sahaja tamat sekolah menengah. Jawatan pertama yang disandang beliau adalah sebagai seorang guru.

Mungkin kerana itulah sistem pendidikan begitu dekat dihatinya kerana beliau dahulu mantan seorang guru. Selepas itu TokNan juga pernah menjadi seorang wartawan dan penulisan beliau juga dikatakan bentuk penulisan yang lantang dan tajam. Mungkin atas faktor inilah TokNan juga merupakan antara pemimpin yang bersuara lantang di dalam segenap ceramahnya.

“Tuntutlah Ilmu Itu Walau Sampai Ke Negara China” itulah bidalan lama orang tua kita di dalam memperkatakan betapa ilmu itu penting di dalam penghidupan. Begitulah juga pada TokNan walau sudah mempunyai pekerjaan yang stabil tetapi naluri untuk menuntut ilmu sehingga ke menara gading telah memungkinkan beliau melanjutkan pelajaran di dalam pengajian Undang-undang di University of Adelaide. Berkat kegigihan beliau akhirnya beliau sukses dengan memegang segulung ijazah bidang perundangan.

“Jauh Perjalanan Maka Luaslah Pandangan” itulah polisi yang disemat di sanubari beliau setelah menamatkan pengajiannya di Australia. Beliau tidak pulang ke tanahair buat sementara sebaliknya beliau menimba pengalaman untuk bekerja di luar Negara. Sekitar tahun 1969, TokNan menjawat jawatan sebagai Peguam di Pejabat Pendakwaraya Adelaide Australia. Dan atas kegigihan beliau juga pernah menjawat jawatan sebagai Majistret di Negara orang.

Penglibatan TokNan Di Dalam Kancah Politik Sarawak

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.. akhirnya sekitar tahun 1970an, TokNan kembali ke tanahair. Pada ketika itu beliau terus ditawarkan sebagai Peguam di Mahkamah Tinggi Borneo iaitu sekitar tahun 1975. Pada masa inilah juga beliau sudah mula berjinak-jinak dengan dunia politik.

Dari hanya dilantik sebagai Penasihat Undang-undang dan ahli Jawatankuasa Penasihat Parti Bumiputera Bersatu Sarawak kemudian akhirnya beliau Berjaya menjadi Yang Berhormat untuk DUN Muara Tuang.

Sejak itu beliau terus melangkah dan melangkah di dalam kancah arena politik Sarawak sehinggalah pada tahun 2004 beliau memenangi Parlimen Batang Sadong dan akhirnya beliau terpilih sebagai salah seorang Menteri Kabinet Malaysia dengan memegang portfolio sebagai Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar Malaysia.

Sekitar tahun 2006 setelah berlakunya rombakan kecil pada Kabinet Malaysia, TokNan sendiri telah memohon daripada Perdana Menteri Malaysia pada waktu itu untuk tidak menamakannya semula di dalam mana-mana portfolio kementerian. Semuanya kerana beliau lebih memilih untuk berkhidmat di Sarawak iaitu dekat dengan rakyat lebih-lebih lagi di kawasan yang beliau wakili iaitu Parlimen Batang Sadong. Seterusnya pada tahun 2011, beliau telah memenangi DUN Tanjung Datu sehinggalah sekarang.

Antara jawatan Menteri yang beliau pernah sandang sejak melibatkan diri di dalam arena politik Sarawak adalah Menteri Muda di Kementerian Pembangunan Tanah Sarawak (1985-1987), Menteri di Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sarawak (1988), Menteri di Kementerian Pembangunan Dan Sosial Sarawak (1992) dan Menteri di Pejabat Ketua Menteri dan Menteri Tugas-tugas Khas (2011-2014).

Usia pentadbiran selaku Ketua Menteri Sarawak baru sahaja setahun jagung namun begitu jangan pandang sipi kebolehan beliau. Ini kerana banyak hal yang telah dirungkai oleh beliau di dalam menjadikan Sarawak itu sebuah negeri yang lebih baik. Antaranya adalah:

1. Tiada lagi pengeluaran lesen balak di Sarawak dan tiada lagi pembukaan ladang kelapa sawit kerana hutan di Sarawak harus dipulihara.

2. Usaha yang lebih aktif untuk memastikan tanah adat yang menjadi hak kepada kaum pribumi Sarawak disukat dan mendapat dokumen yang sah.

3. Tarif elektrik industri dan awam diturunkan.

4. Mendaulatkan keutuhan integrity di kalangan ahli politik dan juga penjawat awam. Setiap ahli politik mempunyai pengistiharan integrity.

5. Perang habis-habisan untuk pembalak-pembalak haram dan juga mana-mana kilang yang bersekongkol dengan mereka.

6. Memperjuangkan pembangunan luar Bandar agar mereka terus berdaya saing.

7. Memastikan tiada lagi bangsa “lain-lain” di dalam borang rasmi untuk kaum yang bukan Melayu, Cina, India sebaliknya diletakkan “Dayak”.

8. Memperjuangkan autonomi seperti yang termaktub di dalam Perjanjian Malaysia 1963 seperti dasar pendidikan dan sebagainya dikembalikan kepada Sarawak daripada Kerajaan Persekutuan.

9. Tiada isu mana-mana kaum dikatakan sebagai “kaum pendatang” kerana bumi Sarawak ini luas untuk semua.

10. Memperjuangkan royalti minyak untuk Sarawak kepada 20% dan perundingan terus berlangsung sehingga sekarang.

Dan sekarang tiada lain yang diperkatakan melainkan keberanian beliau membekukan segala permit kerja baru di Petronas, Sarawak.  Dan beliau juga telah memberikan kata dua kepada organisasi Petronas jika masih berdegil maka Sarawak akan menarikbalik segala permit kerja yang ada. 

Bagi beliau tiada yang lebih baik bagi memastikan bahawa peluang kerja untuk anak Sarawak itu didahulukan kerana ini merupakan sumber di negeri Sarawak. 

Sebenarnya ada banyak lagi yang telah dilakukan oleh TokNan dan masih banyak lagi yang beliau sedang usahakan. Ini sejajar dengan pantun yang sering beliau laungkan apabila mengakhiri ceramah-ceramahnya yang menunjukkan beliau tidak akan mudah berputus asa.

Nyiur gading puncak mahligai
Buat ketupat berisi inti
Hancur daging tulang bercerai
Belum kudapat belum berhenti

Penghidupan berkeluarga TokNan

Satu - banyak-banyak. Dua,- sikit-sikit. Tiga,- jarang-jarang. Empat,- kadang-kadang. Itulah antara dialog paling popular filem legenda P Ramlee iaitu Nujum Pak Belalang. Dan ianya sudah tentu menceritakan tentang hal nikah kahwin. Di dalam menyelusuri penghidupan berumahtangga juga TokNan juga merasai jatuh bangun dilanda badai perkahwinan. Perkahwinan pertama beliau juga patah ditengah jalan.

Patah tumbuh hilang berganti, akhirnya sekali lagi TokNan mengahwini suri hatinya iaitu Puan Sri Datin Patinggi Jamilah Anu. Seorang wanita Melayu idaman hati TokNan yang diceritakan amat pandai bermasak dan menguruskan keluarga. Seorang wanita yang bersifat sederhana tetapi beliaulah yang menjadi tulang belakang jatuh bangun suaminya iaitu TokNan. Betullah kata peribahasa orang Melayu jika hendak menambat hati suami bermula daripada perutnya. Nescaya kekal bahagia perkahwinan sehingga ke anak cucu.

Begitulah alam perkahwinan antara TokNan dan isterinya. Seringkali beliau berseloroh dengan rakan taulan. “Aku dah madah bini aku pandei masak”..”Bila pulang ke rumah mesti makan dolok sebab bini dah masak kelak merajuk susah kita you you”. Inilah antara kata-kata beliau mengenai sifat isterinya yang dicintai.

Sesuatu yang mungkin ramai rakyat Malaysia tidak tahu mengenai sifat rendah diri TokNan ini adalah beliau tidak seperti mana-mana “orang besar” yang kita ketahui sekarang. Sudah menjadi kebiasaan kepada TokNan bersama-sama isterinya untuk hanya menjamu selera di foodcourt mahupun kedai makan biasa.
Malah ada waktunya jika terluang akan kelihatan seorang “atuk” dan “nenek” berjalan-jalan di hujung minggu di pasaraya-pasaraya ataupun taman permainan kanak-kanak bersama-sama cucu-cucunya yang disayangi tanpa protokol.

Inilah antara sifat rendah diri yang menyebabkan TokNan mahupun isterinya dihormati oleh segenap lapisan masyarakat di Sarawak khususnya. Memang jarang-jarang ada “orang besar” kita yang sedemikian.

Kelantangan dan pencapaian beliau setakat ini begitu mengkagumkan kawan mahupun lawan. Memang tidak dapat disangkal bahawa TokNan adalah CM untuk Semua dan perjuangan beliau bukan menjurus kepada satu kaum sahaja sebalik sesiapa sahaja yang bergelar anak Sarawak tanpa berlandaskan pilihan politiking mereka.

Dan mungkin juga inilah pemimpin yang kita rakyat Sarawak nanti-nantikan selama ini iaitu seorang pemimpin yang memartabatkan segala autonomi Sarawak dikembalikan sepenuhnya.
 
Semoga kekal sihat dan sentiasa dibawah lindungan Allah SWT kepada Tan Sri Datuk Patinggi Haji Adenan Satem. Teruskan momentum untuk mencapai visi dan misi di dalam memartabatkan hak-hak Sarawak serta menjadikan Sarawak Negeri Contoh pada masa hadapan.

Yang pasti rakyat Sarawak tanpa mengira bangsa dan agama mahupun landasan politik akan berdiri teguh di belakang pentadbiran TokNan selagi apa yang diperjuangkan adalah untuk Sarawak Bumi Kenyalang. 

#KamekSayangSarawakBah

MUSTAHIL MAHATHIR AKAN MINTA MAAF, EGONYA UMPAMA 'SUPERMOON'


Tun Mahathir ada satu sifat yang sama dengan orang yang dia penjarakan , iaitu Anwar Ibrahim. Sifatnya adalah “tidak akan mohon maaf dan mengaku salah”.

Sehingga hari ini Anwar masih belum mengaku salah kes liwatnya di zaman Mahathir jadi Perdana Menteri.

Bahkan kesnya bersama Saiful Bukhari pun dia tidak mengaku salah dan enggan mohon maaf.

Mahathir juga begitu, kes pembunuhan orang Islam Memali pun yang ada hanya kertas putih versi kerajaan dan langsung tiada ucapan mohon maaf dan mengaku salah.

Orang kata jika Polis menunggu lama dan kepong kampung itu pasti mereka akan menyerah diri tanpa perlu ada tembak menembak dan pembunuhan, tetapi semua pun tahu sejarahnya.

Cuma pembunuhan orang Islam ini membuatkan Mahathir semakin diterima oleh Amerika dan negara Barat secara sulit kerana mereka melihat dia sebagai anti Islam dan ektremis kerana sanggup membunuh umat Islam.

Setelah dikecam oleh pelbagai pihak kerana kenyataan politik nya berkenaan Haji 1MDB, Mahathir sehingga kini kesunyian dan keseorangan.

Sehingga kini juga belum ada agamawan atau orang berstatus ustaz dan ulama menyokong kenyataan haram versi politik Mahathir.

Malah Ustaz politik pun belum ada yang muncul mempertahankannya.

Mengaku salah dan mohon maaf ada lah “No-No” dalam kamus politik Mahathir.

Ia petanda “defeat” dan akur kepada kebenaran pada yang berlawanan dengan pendirian dirinya.

Cakap apa pun , Mahathir tidak akan minta maaf dan mengaku salah.

Tambah lagi 1MDB sudah di tetapkan pada sidang bersama orang orang kayanya di London (seperti yang tertulis di blog Raja Petra Kamaruddin) untuk dijadikan alat” serangan.

Sepanjang Dato Seri Najib menjadi Perdana Menteri hanya 1MDB dan sekali sekala GST dan terakhir BRIM sahaja yang Mahathir dapat ungkitkan.

Pusing ke mana pun itu juga isu yang Mahathir ada, itu pun dia kisarkan certa dari pelbagai sudut, tanpa pembuktian.

Sedangkan pada pentadbiran Tun Mahathir , berpuluh isu dan penyelewengan terjadi yang boleh dimainkan.

Malah untuk isu siasatan BMF pun kebodohan telah terjadi, apabila pentadbiran Mahathir menghantar hanya seorang auditor arwah Abd Jalil untuk menyiasat kes mega. Seolah olah mengirim ajal kepadanya.

Kini ramai juga melihat Tun Mahathir dengan kedegilannya, semakin tua semakin melalut dan enggan mohon maaf.

Pada yang mengharapkan Tun Mahathir minta maaf anggaplah ia sebagai mimpi di siang hari.

Mustahil untuk Tun Mahathir melakukan yang sedemikian atas sebab isu isu yang dimainkan dari isu 1MDB sehingga fatwa haram haji adalah isu pautan maut kepadanya.

Hidup mati Tun Mahathir dalam perjuangan peribadi mahu rebut kuasa amat bergantung kepada isu itu.

Jika Tun Mahathir minta maaf dan mengaku salah, bermakna dia sudah mengaku dia sengaja mencipta isu dan terdedahlah ia permainan yang sama ketika menjatuhkan Abdullah Badawi.

Semua tuduhan terhadap Abdullah Badawi ketika menjadi Perdana Menteri pun belum lagi Tun mengaku salah dan minta maaf.

Dari memfitnah skim “Oil for Food” sehingga lah kes “level 4” dan isu “Scomi” Tun Mahathir belum mohon maaf.

Sebaik sahaja Abdullah Badawi istihar undur diri, terus Tun Mahathir buat tidak reti dan sepi kan diri. Ia hanya untuk ugutan sahaja.

Samalah juga yang cuba dilakukan terhadap Najib Razak hari ini.

Tun Mahathir umpama Rafizi Ramli , dan sudah setaraf dengan nya “boy who cried wolf too often” apabila betul serigala muncul tiada siapa lagi yang mempercayainya.

Maka kepada mereka yang sangka Mahathir ada “conscience” agama dan minta maaf atas keceluparan , hentikan sahaja mimipi itu, Mahathir hanya ada perkiraan politik sahaja, perhitungan agama sememang tiada lansung.
 
Politik Mahathir tiada dosa dan pahala, yang ada matlamat sahaja.

Jika Mahathir minta maaf, maka seluruh Parti Pribumi tumbang kerana asas perjuangan mereka berdiri atas pembohongan dan fitnah Tun Mahathir. 

Minta maaf tiada dalam kamus Mahathir, anda hanya harus mohon maaf bila anda rasa bersalah sahaja, dalam hal Mahathir dia tidak pernah rasa salah, yang salah orang lain sahaja.

Tambah lagi , ego nya umpama “supermoon” mustahil dia akan minta maaf.

Mahathir hanya minta maaf pada orang yang dituduhnya rasis no 1 iaitu Kit Siang dan mohon maaf pada Anwar yang dikatakannya sebagai peliwat. Maaf sebab hendak sambung nyawa politik.

Pada jemaah haji yang dikata haji tidak mabrur, Mahathir tidak mahu maaf. Mahathir lebih memaafkan Kit Siang dari maafkan tuduhan pada jemaah haji.

Tulisan :
Beruang Biru
BB225, Rabu
11 Januari 2017

APA DISEBALIK PERLANTIKAN SAIFUDDIN SEBAGAI PENASIHAT STRATEGIK LIM GUAN ENG?


Mungkin bagi sesetengah pihak, perlantikan Saifuddin Nasution sebagai Penasihat Strategik Ketua Menteri Pulau Pinang tampak biasa sahaja. Namun, banyak persoalan meragukan boleh ditimbulkan dengan perkembangan terbaru ini. Saifuddin merupakan Setiausaha Agung (SUA) PKR yang baru dilantik menggantikan YB Rafizi Ramli. Rafizi pula kemungkinan bakal dipenjarakan atas kesalahan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA). Ketua Menteri Pulau Pinang, adalah SUA parti DAP. Kedua-dua mereka dari parti yang berbeza. Belum pernah dalam sejarah termasuk dalam kalangan komponen BN sendiri, orang MCA atau MIC diberikan jawatan yang cukup dekat dengan peribadi Menteri Besar dari UMNO. Apa yang berlaku di Pulau Pinang ini bukan setakat orang berlainan parti duduk berdekatan, malah ketua pentadbir tertinggi PKR diletakkan di bawah ketua pentadbir parti yang lain, iaitu DAP. Sudah tentu ada gambaran tersirat dari lakaran baru politik di Pulau Pinang ini.

Keadaan ini sebenarnya memperkukuhkan lagi persepsi, bahawa selama ini DAP memang bercita-cita besar untuk mendominasikan negara ini. Bukan setakat menjadi kerajaan bersama, malah cuba menjadi ketua dalam kalangan parti-parti komponen yang dibayangi bakal membentuk sebuah kerajaan baru nanti.

Sikap DAP masih lagi tidak ubah seperti bapanya dahulu, PAP. Di waktu Singapura yang ketika itu dikuasai oleh PAP bergabung dengan Malaya bagi membentuk Malaysia tahun 1963, mereka sebenarnya sudahpun bercita-cita mahu menguasai Malaysia. PAP memohon untuk menyertai Parti Perikatan (selepas itu dijelmakan sebagai Barisan Nasional) tetapi dihalang oleh Tunku Abdul Rahman atas alasan kaum cina sudah diwakili oleh MCA dalam gabungan tersebut. Lalu PAP mengumpulkan parti-parti pembangkang dengan menubuhkan pakatan Malaysia Solidarity Council (MSC). Tujuan penubuhan pakatan itu antara lain adalah bagi mencabar kontrak sosial antara kaum Malayu dan kaum-kaum lain seperti yang di meterai semasa Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.

MSC membawa gagasan Malaysian Malaysia bagi menggantikan kontrak sosial yang sedia ada. Malaysian Malaysia adalah gagasan menuntut kesamarataan antara kaum dan agama tanpa sebarang perbezaan atau keistimewaan terhadap Bumiputera atau Islam. Gagasan ini cuba mencabar Perkara 3 Perlembagaan yang menetapkan Islam sebagai agama persekutuan. Gagasan ini turut mempertikaikan artikel 153 yang melindungi hak keistimewaan Bumiputera. MSC kemudiannya menyapu bersih dengan menguasai kerusi-kerusi di bandar-bandar utama di Malaysia dalam Pilihanraya Kerajaan Tempatan dengan menyogok gagasan tersebut. Keadaan ini amat membimbangkan kestabilan politik negara. Akhirnya setelah Tunku Abdul Rahman merasa terancam dengan agenda serong ini, Singapura disingkirkan dari Malaysia selepas hampir dua tahun bersama Malaysia.

Kewujudan DAP di Malaysia berlaku setelah keluarnya Singapura (Baca: PAP) dari Malaysia. DAP ditubuhkan oleh saki baki ahli PAP yang masih berada di semenanjung seperti Devan Nair dan Lim Kit Siang. Bukan sahaja hubungan antara kedua parti ini masih rapat, bahkan perjuangan mereka juga masih membawa gagasan yang sama. Pada tahun 1999, Lim Kit Siang sekali lagi melaungkan kempen Malaysian Malaysia yang pernah menghuru-harakan kestabilan politik negara satu ketika dahulu.

DAP juga masih mewarisi strategi politik PAP sehinggalah hari ini. Jika dahulu mereka gagal menggantikan MCA sebagai wakil kaum Cina dalam Perikatan, kini mereka mencubanya untuk kesekian kalinya dengan bersama-sama membentuk pakatan parti-parti pembangkang yang secara tidak disedari ‘diketuai’ oleh mereka. Selepas PRU13, DAP menjadi parti yang memiliki kerusi kedua terbanyak di Parlimen selepas UMNO. Mereka pernah menawarkan diri untuk bersama UMNO membentuk kerajaan dengan tawaran Save Malaysia, tetapi UMNO dan BN menolak.

Untuk merealisasikan cita-citanya menguasai Malaysia, mereka tidak perlu menjadikan majoriti rakyat Malaysia mengundi mereka, tetapi cukup dengan memecahkan undi-undi melayu kepada beberapa parti disamping mengekalkan solidariti undi bukan melayu terutama cina di tahap maksima. Sebenarnya, inilah strategi yang disebut sebagai pecah dan perintah (divide and rule).

Sebelumnya DAP cuba mendekati PAS kerana melihat PAS boleh menyaingi sokongan melayu terhadap Umno. Namun PAS yang bersikap fundamental terhadap prinsip Islam tidak dapat bertahan lama dengan DAP, lebih-lebih lagi setelah DAP secara terang-terangan mengkritik Islam. Walaubagaimanapun, hasil permainan pecah dan perintah dalam PAS, DAP berjaya mempengaruhi beberapa orang pemimpin PAS dalam membawa agenda mereka secara halus. Berlakulah pertembungan dalaman di dalam PAS sehingga menjadi bualan hangat di media massa. Tindakan DAP mencampuri urusan pemilihan PAS telah mengakibatkan pemimpin PAS yang pro-DAP disingkir dalam pemilihan 2015.

Tidak sampai setahun selepas itu, kumpulan pemimpin yang tersingkir menubuhkan PAN. Sudah menjadi rahsia umum, betapa parti ini sangat berkait rapat dengan DAP. Matlamat penubuhannya adalah bagi menggantikan peranan PAS sebagai parti alternatif orang melayu yang lebih mesra DAP. Namun kini setelah hampir dua tahun, matlamat itu tidak berjaya dicapai. Tidak sampai 5% dari ahli PAS menyertai mereka, malah seperti yang dibocorkan di media-media social, keahlian mereka sehingga kini baru mencecah 23000 orang.

Kini harapan DAP diletakkan di bahu PKR pula. Setelah Dato Seri Anwar Ibrahim mendekam di penjara, konflik dalaman PKR menjadi semakin tidak stabil dengan strategi pecah-perintah yang DAP mainkan. Dengan kesan Kajang Move yang masih belum reda, DAP melaga-lagakan pula antara kem Datuk Seri Wan Azizah dan kem Dato Seri Azmin Ali. DAP jelas berpihak kepada kem Datin Seri Wan Azizah. Kem Azmin pula menampakkan sikap dingin terhadap DAP dan proksinya PAN. Kuasa Azmin sebagai Timbalan Presiden dan juga Menteri Besar negeri terkaya di Malaysia menyukarkan DAP untuk menguasai PKR.

Namun DAP masih tidak berputus asa. Setelah YB Rafizi Ramli menyerahkan jawatan Setiausaha Agung PKR kepada Saifuddin Nasution, DAP pantas mengambil peluang mendekati tokoh itu. Mungkin kerana rekod buruk Saifuddin dalam isu Kajang Move terutama fitnah 90 mukasurat terhadap YB Dato Seri Khalid Ibrahim, mudah untuk DAP menarik beliau bersama.

Jika difikirkan secara logik, amat tidak munasabah pemimpin tertinggi sebuah parti boleh ditawarkan jawatan menjadi penasihat strategik kepada pemimpin sebuah parti lain. Apakah sudah tiada lagi orang berkelayakan dalam DAP untuk jawatan tersebut? Tidak mungkin kerana kepakaran yang ada pada Saifuddin kerana beliau sendiri kalah dalam strateginya menawan parlimen yang ditandingi!

Jika benar perlantikan ini adalah untuk memperkuatkan hubungan antara rakan pakatan, sepatutnya jawatan yang lebih besar diberikan, yang memberikan apa-apa kuasa pemutus atau eksekutif dan bukan sekadar jawatan penasihat yang berelaun besar semata-mata.

Apa yang pasti, jawatan ini diberi bukan kerana hubungan peribadi antara mereka. Ini kerana Mohamad Sabu sebagai Presiden PAN lebih rapat dengan Lim Guan Eng berbanding Saifuddin. Tetapi lebih kerana posisi Saifuddin sebagai SUA PKR sangat signifikan untuk menjayakan misi menguasai PKR, sebagaimana signifikannya posisi Mohamad Sabu ketika menjawat Timbalan Presiden PAS, digunakan untuk menguasai PAS. Akan berlaku pertembungan besar dalam PKR sedikit masa lagi, sebagaimana yang pernah berlaku terhadap PAS suatu ketika dahulu.

Satu lagi harapan DAP untuk memecahkan sokongan melayu adalah melalui Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad. Walaupun mengikut sejarahnya kedua pemimpin DAP dan PPBM memiliki sejarah perseteruan yang ketat, namun kerana mereka kini boleh berkongsi matlamat iaitu untuk menjatuhkan Dato Seri Najib Tun Razak, maka mereka boleh duduk bersama.

Bekas Naib Presiden DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim baru-baru ini mendedahkan bahawa sudah berlaku perbincangan serius antara Tun Dr Mahathir dan Lim Kit Siang dalam soal jawatan Perdana Menteri dan Timbalannya. Menurut Tunku Aziz, sekiranya Pakatan PH-PPBM berjaya mengalahkan BN, maka PM akan disandang oleh Mukhriz manakala Lim Kit Siang sebagai timbalannya dan Menteri Kewangan.

Sekiranya dakwaan ini benar, maka DAP telah meniru hampir kesemua strategi PAP dahulu. Pada awal pemisahan Singapura dari Malaysia dan menjadi negara republik tahun 1965, presiden pertama yang dilantik oleh PAP adalah seorang melayu bernama Tun Ishak bin Yusof, manakala presiden PAP menjawat jawatan Perdana Menteri. Namun setelah kematian Tun Ishak, tidak ada lagi melayu yang memimpin Singapura sehinggalah ke hari ini.

Jan 9, 2017

Berbilion-bilion wang Saudi yang juga diterima oleh Mahathir dan Anwar

Kembali pada tahun 2015, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak percaya bahawa orang-orang Arab akan menjadi begitu murah hati untuk menderma RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Sebenarnya orang-orang Arab adalah lebih murah hati daripada itu dan telah menjadi begitu selama 40 tahun sejak tahun 1970-an. Malah, Mahathir sendiri telah mendapat manfaat daripada sumbangan seperti itu, begitu juga Anwar Ibrahim walaupun sebelum beliau menyertai Umno pada tahun 1982.

Arab Saudi mempunyai polisi membeli rakan di seluruh dunia dan ia membelanjakan berbilion-bilion untuk melakukan ini. Ia terutamanya memerlukan kawan seperti Malaysia, negara-negara Sunni yang anti-Syiah. Arab Saudi akan membelanjakan apa sahaja yang diperlukan untuk menggalakkan Sunni Islam dan untuk mengasingkan atau memburuk-burukkan Syiah Islam. Dan Malaysia sesuai sekali dengan itu.

Mari kita mengkaji semula beberapa laporan yang telah diterbitkan mengenai perkara ini.

Pada bulan November 2004, Leo Barasi dari Universiti Oxford telah menulis artikel bertajuk bantuan kemanusiaan ‘Saudi Arabia’s humanitarian aid: a political takeover?’, di mana beliau berkata:

Arab Saudi mempunyai salah satu bajet bantuan kemanusiaan terbesar di dunia. Tiga badan amal Arab yang paling menonjol, Saudi Red Crescent (SRC), IIRO dan al Haramain, berkait rapat dengan keluarga diraja. Badan amal lain mempunyai kebebasan kewangan yang lebih besar, tetapi masih kekal berkaitan dengan keluarga diraja. Penyelia Umum setiap jawatankuasa ini adalah Putera Naif, Menteri Dalam Negeri dan satu lagi saudara kandung King Fahd.

Skop penuh kerja-kerja amal Arab Saudi adalah sukar untuk dikesan dengan tepat kerana mereka tidak mempunyai tradisi melaporkan aktiviti-aktiviti mereka secara rasmi. Walau bagaimanapun, bukti anekdot menunjukkan bahawa kedua-dua IIRO dan al Haramain aktif di Afrika dan Asia sehingga tahun 2003. Sekurang-kurangnya sehingga pertengahan 1990-an, IIRO telah berusaha untuk bersifat adil dalam pemberian bantuannya. Baru-baru ini, ia telah bekerja terutamanya di negara-negara yang didominasi oleh Islam.

"Walaupun begitu, kerajaan itu adalah salah satu daripada penderma teratas di dunia dan telah berada di atas sejak 1970-an. Malah, menurut Laporan Statistik PBB bagi 2014, Riyadh adalah penyumbang yang keenam terbesar di seluruh dunia. Lebih daripada 90 negara mendapat manfaat daripada pemberian ini, termasuk Sri Lanka dan India," kata Dr Joseph A. Kechichian pada 31 Ogos 2016, pengarang buku yang baru diterbitkan From Alliance to Union: Challenges Facing Gulf Cooperation Council States in the Twenty-First Century (Sussex: 2016).

Arab Saudi telah membiayai lebih daripada 20% daripada kos kempen Hillary Clinton untuk pilihan raya presiden, Timbalan Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman dipetik sebagai berkata dalam laporan berita oleh Jordanian Petra News Agency pada 13 Jun 2016.

"Arab Saudi sentiasa menaja kedua-dua Parti Republikan dan Demokratik Amerika dan kerajaan itu juga menyediakan dengan penuh semangat 20% daripada kos kempen Hillary Clinton dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat walaupun pada hakikatnya beberapa pasukan berpengaruh dalam negara itu tidak memandang positif ke arah menyokong calon itu kerana beliau adalah seorang wanita," laporan agensi itu memetik Prince Mohammed sebagai berkata.

Seawal dua tahun lalu, usaha separuh abad panjangnya oleh Arab Saudi untuk mengukuhkan dirinya sebagai kuasa utama di kalangan negara-negara Arab dan Islam kelihatan seolah-olah ia telah berjaya. Kertas Jabatan Negara Amerika Syarikat yang dihantar oleh bekas Setiausaha Negara, Hillary Clinton, pada tahun 2014 dan diterbitkan oleh Wikileaks bercakap mengenai Arab Saudi dan Qatar sebagai pesaing yang bersaing "untuk menguasai dunia Sunni". (Independent UK, 7 Jan 2017)

http://www.independent.co.uk/voices/saudi-arabia-syria-yemen-oil-prince-salman-down-in-flames-a7513636.html

Pada hari Khamis, pentadbiran Amerika Syarikat menawarkan Arab Saudi $115 bilion dalam jualan senjata. Cadangan itu, yang merangkumi latihan, senjata, kereta kebal dan peralatan perang yang lain, adalah yang tertinggi dalam pakatan berdekad lamanya Washington dengan monarki itu. Jatras berkata angka penjualan senjata itu menunjukkan tahap rasuah di Amerika Syarikat, sambil menambah bahawa rejim Riyadh membelanjakan wang pada kempen melobi untuk "membeli pengaruh politik" di kalangan pembuat dasar Amerika. (Press TV, 9 Sep 2016)

http://www.presstv.com/Detail/2016/09/09/483846/US-Saudi-Arabia-Arms-Sales-Jatras-Sinnott

Raja-raja Arab Saudi sedang "menganugerahkan" hadiah mewah kepada Presiden AS Barack Obama dan sekutunya dalam usaha untuk membeli lebih banyak pengaruh di White House, seorang penganalisis politik Amerika berkata. Menurut laporan perakaunan tahunan terkini oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat, bekas Raja Arab Saudi Raja Abdullah bin Abdulaziz Al Saud dan pegawai tinggi Arab Saudi yang lain telah memberi keluarga Obama dengan lebih daripada $1.3 juta dalm bentuk hadiah sepanjang tahun 2014. (TV Press, 30 Nov 2015 )

http://www.presstv.ir/Detail/2015/11/30/439732/Saudi-Arabia-Obama-Gifts-King-Abdullah-Steven-kelley

Faisal bin Hassan Trad, wakil tetap Arab Saudi ke Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, berkata bahawa kerajaan itu telah menjadi negara yang paling murah hati di dunia dalam bidang pembangunan dan bantuan kemanusiaan sejak empat dekad yang lalu. "Arab Saudi mendermakan, dalam tempoh ini, lebih daripada $115 bilion kepada lebih daripada 90 buah negara di seluruh dunia," kata Duta Arab Saudi ke PBB. (Arab News, 5 Okt 2015)

Tulisan asal oleh :
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today,

http://www.arabnews.com/saudi-arabia/news/815851

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-billions-in-saudi-money-that-mahathir-and-anwar-also-received/

Jan 8, 2017

FOTO :PM Tinjau Keadaan Mangsa Banjir Di Terengganu


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meninjau keadaan mangsa banjir di daerah Kuala Terengganu.

Beliau turut beramah mesra dengan penghuni di dua buah pusat penempatan banjir iaitu Sekolah Kebangsaan Banggol Peradong, di sini, dan Sekolah Kebangsaaan Bukit Guntong, Kuala Nerus.

Lawatan pemimpin negara itu yang diiringi Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman dan Pengerusi Agensi Pengurusan Bencana Negara Datuk Seri Shahidan Kassim, ternyata menceriakan mereka yang ditempatkan di situ sejak tiga hari lalu.

Seramai 461 mangsa daripada 112 keluarga ditempatkan di Sek Keb Banggol Peradong manakala seramai 422 orang daripada 96 keluarga di Sek Keb Guntong.

Zubaidah Ali, 52, yang ditemui pemberita berkata kunjungan Najib amat bermakna walaupun hanya sekejap kerana ia melambangkan keprihatinan pemimpin terhadap rakyat.

Dia bersama 10 anggota keluarganya berpindah ke pusat pemindahan Sek Keb Bukit Banggol ekoran rumah mereka di kampung Telari dinaiki air sehingga paras paha.

“Biasanya lihat perdana menteri di televisyen, hari ini dapat jugak tengok dari dekat, malah keramahannya menceriakan kami, biarlah walaupun sekejap,” katanya.

Jan 7, 2017

7.2 Juta Rancangan Memulihkan Koridor Sungai Batang Kayan Lundu - Wan Junaidi

Majlis Pecah Tanah Rancangan Memulihkan Koridor Sungai (RMKS) Batang Kayan Pekan Lundu, Lembangan Batang Kayan, Bahagian Kuching Sarawak (FASA 1A) anjuran Jabatan Pengairan & Saliran Kuching Sarawak dengan kerjasama Pejabat Daerah Lundu, JKR, Jabatan Penerangan Malaysia, MDL, Kementerian Kesihatan Malaysia, Polis Diraja Malaysia, RELA & Pusat Khidmat N3 Tanjong Datu yang dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato Sri Dr Haji Wan Junaidi Bin Tuanku Jaafar, Menteri Sumber Asli & Alam Sekitar, Malaysia merangkap Ahli Parlimen P.193 Santubong Sarawak di Tebingan Pekan Lundu hari ini. 

Projek Jabatan Pengairan dan Saliran yang bernilai 7.2 juta ringgit itu dijangka siap pada Julai tahun depan yang meliputi kerja pembinaan tembok sepanjang 165 meter untuk fasa pertama.

Ia bagi memberi perlindungan kepada tebingan sungai daripada hakisan kritikal serta perlindungan terhadap penempatan dan infrastruktur awam di Pekan yang terkenal dengan industri keropok dan kuih tradisional itu.

Jan 5, 2017

Financial Times Ramalkan PM Najib Menang PRU ke 14


Pasukan Penyelidikan Sulit Financial Times menjangkakan bahawa pilihan raya umum ke-14 akan diadakan pada suku ketiga tahun ini, dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di landasan yang betul untuk mengekalkan cengkaman kuasanya.

Cabang penyelidikan akhbar ekonomi antarabangsa Financial Times itu juga percaya bahawa persempadanan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya yang kini dicabar di mahkamah akan siap menjelang akhir suku kedua.

“Kami menjangkakan Najib akan memenangi pilihan raya umum akan datang walaupun terpalit dengan skandal rasuah 1MDB.

“Proses persempadanan semula yang berjaya dan pembangkang yang berpecah bermakna peluang untuk perubahan kuasa adalah sangat kecil di Malaysia,” katanya dalam satu kertas penyelidikan.

Menurut pasukan penyelidikan itu, Najib juga akan mendapat manfaat hasil kegagalan yang dijangka dalam rundingan antara Pakatan Harapan dan PAS.

Najib sebelum ini membayangkan bahawa pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi, tetapi tarikh sebenar masih menjadi misteri, sama seperti apa yang berlaku sebelum pilihan raya umum tahun 2013.

Perdana Menteri juga menafikan beliau menyalahgunakan dana 1MDB dan mendakwa tuduhan itu dibuat oleh mereka yang mahu menjatuhkannya.

Ramalan PRU-14 adalah sebahagian daripada laporan pasukan penyelidikan FT mengenai kaji selidik sentimen ekonomi dan politik di kalangan 1,000 responden di Malaysia.

Jan 4, 2017

#PRU14: Parlimen Mas Gading, Kekal Atau Tukar?


SEJARAH MUNGKIN BERULANG... Parlimen  P192 Mas Gading terus menjadi parlimen kelabu putih yang terbahagi kepada dua iaitu Dun Opar dan Dun Tasik Biru bila kedengaran  sok sek sok sek yang mantan MP Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe yang tidak tercalon pada Pilihanraya Umum 13 dan telah bertanding atas tiket bebas pada Pilihanraya itu melawan calon Barisan Nasional (BN) Yb Dato 'Nogeh Gumbek kembali melobi sebagai calon untuk PRU14 menurut sumber dari Parlimen Mas Gading.
 1. NOGEH ANAK GUMBEK    BN    8,265    MENANG
2. PATRICK ANEK UREN    STAR    462    HILANG DEPOSIT
3. MORDI ANAK BIMOL    DAP    5,293   
4. TEKHEE @ TIKI ANAK LAFE    BEBAS    6,109   
    JUMLAH PEMILIH BERDAFTAR     :    25,771   
    JUMLAH KERTAS UNDI DITOLAK     :    224   
    JUMLAH KERTAS UNDI DALAM PETI UNDI     :    20,353   
    JUMLAH KERTAS UNDI DIKELUARKAN     :    20,384   
    JUMLAH KERTAS UNDI TIDAK DIKEMBALIKAN     :    31   
    PERATUS PENGUNDIAN     :    79.10%   
    MAJORITI     :    2,156

Walaupun menang dengan majoriti 2, 156 namun Dato Nogeh Gumbek yang berkelulusan Bachelor Of Laws (Hons) University Of London yang juga Ahli Majlis Tertinggi Barisan Nasional Malaysia, Ketua Barisan Nasional Kawasan Mas Gading dan Setiausaha Agong SPDP harus bekerja keras untuk memenangi kembali kerusi pada PRU14 yang akan datang.Beliau yang juga Timbalan Menteri,  Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani harus menggunakan jawatan beliau untuk mendekati dan memperkenalkan teknologi terkini dalam pertanian agar rakyat di kawasan beliau dapat meningkatkan taraf hidup.

Jangan memandang remeh dan harus rajin turun ke kawasan. Jangan bila pilihanraya saja baru nampak muka. Masalah air dan jalanraya yang belum berturap juga harus di pandang serius. Jangan pilih bulu dan hanya mementingkan orang sendiri. Perlu turun sendiri mendengar keluh kesah rakyat kerana jika berharap dengan orang bawahan apa yang dilaporkan hanya kebaikan.Hubungan dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) juga harus ada persafahaman dan harus selalu berbincang bersama. Pada Pilihanraya Negeri Sarawak ke11 (PRN11) ke dua-dua DUN dimenangi oleh Barisan Nasional jadi kerjasama tidak sepatutnya menjadi masalah.

N1 OPAR
Ranum Mina SUPP (BN) 3607
Francis Teron Kadap Noyet PKR 1548
Niponi Undek BEBAS 1386
Patrick Anek Uren PBDS 515 Jumlah
Pengundi (9714) / Jumlah Undi (7056)
Undi Rosak (57)
Peratus Mengundi (72.64%)
Majoriti Ranum Mina SUPP (BN) 2059

N2 TASIK BIRU
Datuk Henry @ Harry Jinep SPDP (BN) 6922
Mordi Bimol DAP 5634
Jumlah Pengundi (17041) / Jumlah Undi (12556)
Undi Rosak (197)
Peratus Mengundi (74.84%)
Majoriti Datuk Henry @ Harry Jinep SPDP (BN) 1288

 
Sokongan berterusan harus dikekalkan untuk calon BN Parlimen Mas Gading samada terdapat pertukaran atau dikekalkan kerana keputusan muktamad akan ditentukan oleh pimpinan tertinggi Barisan Nasional (BN).

#PRU14:Tiga Keputusan Yang Boleh Mempengaruhi Pengundi Sarawak.

 
Pru14 hampir pasti akan dilaksanakan pada tahun ini dan Barisan Nasional(BN) akan kekal sebagai  kerajaan di peringkat Persekutuan. Dengan kerusi selesa majoriti 44 , adalah umpama 'Bermimpi Di Siang Hari' untuk pembangkang atau sealiran dengan nya untuk mengubah keputusan Pilihan Raya Umum ke -14(PRU14) apatah lagi untuk kawasan luar bandar. 
Strategi adalah untuk menang besar di Sarawak. Sarawak telah berkhidmat sejak hari pertama kemerdekaan 5 3 tahun yang lalu dan begitu juga sebaliknya. 
Hubungan antara Sarawak dan BN mempunyai keunikan tersendiri. Sarawak hanya percaya BN yang mampu menunaikan janji untuk pembangunan dan kemajuan di negeri ini manakala BN pula percaya bahawa Sarawak mampu menyumbang kerusi untuk kemenangan BN. Sumbangan Sarawak untuk kemenangan BN mempunyai makna yang besar dalam Pilihan raya umum yang telah lepas. Kini BN hanya perlu 79 kerusi daripada 222.
Ramai orang Sarawak masih BN kerana mereka telah belajar untuk menyukai BN Walaupun ada yang tidak sempurna, kelemahan dan janji yang terabai namun orang Sarawak terutama golongan luar bandar tetap memilih BN. 
Namun dalam  2 bulan lepas, kerajaan telah membuat  tiga keputusan dasar utama yang akan memberi kesan kepada majoriti rakyat Sarawak. Yang pertama keputusan Mahkamah Persekutuan,  Mahkamah Tertinggi negara ini untuk tidak menerima 'Pemakai Menoa'(Wilayah) dan 'Pulau Galau'(Hutan Simpan) sebagai kuasa undang-undang bagi mereka untuk mngikhtiraf tanah NCR. 
Ini bermakna mereka tidak mempunyai apa-apa hak samada undang-undang atau dalam bentuk apa kepada' pemakai menoa 'dan' Pulau galau ' tapi ini bukan hanya masalah masyarakat Iban tapi juga Bumiputera keseluruhan. 
Keputusan kerajaan utama kedua yang mungkin memberi kesan adalah Pindaan kepada perenggan13 (1)(b) Jadual 6 Akta Cukai Pendapatan 1967.Pindaan kepada Akta ini telah diluluskan oleh Senat pada 16 Disember adalah kira-kira cukai yang dikenakan keatas pendapatan badan - badan agama. Kekeliruan mengenai bagaimana pindaan baru ini hendak dikuatkuasakan dan dilaksanakan tidak mustahil akan memberi kesan kepada pola pengundian. Badan-badan agama hanya melakukan kerja amal. Mereka buta kepada fahaman, ideologi,  falsafah, prinsip dan norma. Mereka tidak berat sebelah, tidak terlibat dalam politik dan hanya mempunyai satu motif iaitu membawa kebaikan kepada manusia. 
Bagaimana mereka harus zahirkan hati mereka?
Adakah mereka akan mengadu kepada Tuhan mereka?
Adakah ini akan menjejaskan kepercayaan mereka terhadap BN?
Adakah ini bermakna BN belum memahami budaya rakyat Sarawak? 
Dan yang ke tiga keputusan kerajaan utama yang lain ialah Akta yang dikenali sebagai 355 yang merupakan satu rang undang-undang pindaan walaupun hanya bidang kuasa Mahkamah Syariah
Pada mula nya, rang undang-undang pindaan ini adalah rang undang-undang untuk PAS tapi sekarang telah di ambil BN sebagai rang undang-undang kerajaan.
 
 http://suara.anakkenyalang.com/2017/01/pru14tiga-keputusan-yang-boleh.html