Bujang Senang

Bujang Senang

13 Mac 2017

Najib tidak perlu risau dalam pilihan raya: Wood


Ekuiti strategi CLSA 'yang dihormati', Christopher Wood percaya Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak selamat untuk mengadakan pilihan raya umum kerana prestasi terbaru ekonomi.

Wood berkata ekonomi Malaysia sedang menjadi semakin baik selepas ribut 1MDB berlalu dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengukuhkan kuasanya.

Sama ada ribut 1MDB sudah benar-benar berlalu atau ia masih menjadi duri dalam kerjaya politik Najib bagaimana pun hanya akan diketahui selepas keputusan pilihan raya.

Tetapi Wood begitu yakin dengan Najib dan skandal 1MDB yang sedang berlalu sehinggakan beliau berkata, "dengan China membeli aset utama 1MDB tahun lepas, hutang yang berpunca daripada dana kekayaan pseudo-kerajaan telah diselesaikan."

Ini masih belum dapat dilihat, kata pemerhati kepada The Independent.

Namun Wood masih kekal bertegas dalam ulasannya: "Ini telah membolehkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk memperkukuhkan kuasa politiknya.

"Malah, kedudukan politiknya kelihatan lebih kukuh daripada setahun yang lalu walaupun bekas Perdana Menteri Malaysia dan batu api UMNO, Mahathir Mohamad menyertai pakatan pembangkang Pakatan Harapan pada bulan Disember."

Beliau berkata walaupun ia adalah benar bahawa tahap sokongan Najib masih jauh dari tahap cemerlang, beliau tidak perlu tergesa-gesa kerana pilihan raya umum tidak perlu diadakan sehinggalah Ogos 2018.

Namun, pemerhati pro-Barisan Nasional (BN) yang menceritakan kepada The Independent di Kuala Lumpur berkata Najib mungkin tersilap dengan melambatkan pilihan raya umum yang difikirkan akann diadakan awal tahun ini.

Mereka berkata keadaan semasa sangat memihak kepada Najib sehinggakan sebarang kelewatan dalam memanfaatkan perpecahan di kalangan pembangkang dan sokongan dari parti Islam boleh berakhir dengan kegagalan dalam jangka masa panjang.

Tulisan asal oleh:
Cardoba Ali, The Independent, 12 Mac 2017

Link asal artikel:
http://www.theindependent.sg/no-worries-for-najib-to-go-to-polls-wood/

0 komentar: