Bujang Senang

Bujang Senang

2 Mac 2017

Sebab mengapa Kit Siang menangis hari ini


Satu tahun yang lalu pada hari ini pada 29 Februari 2016, Tun Dr Mahathir Mohamad meninggalkan Umno selepas anaknya, Mukhriz, dipaksa meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Kedah pada 3 Februari 2016. Dan DYMM Sultan Kedah yang mahu Mukhriz meletakkan jawatan dan pesanan yang memberitahu beliau untuk berbuat sedemikian disampaikan oleh Majlis Diraja Kedah - jadi tidak ada cara Mukhriz boleh menentang titah ini atau perintah diraja.

Sebenarnya Mahathir meletakkan jawatan pada 29 Februari 2016 tetapi kemudian pada tahun ini Februari hanya mempunyai 28 hari jadinya 1 Mac 2017 adalah Ulang Tahun Pertama peletakan jawatan Mahathir dari Umno - sehingga tahun lompat yang berikutnya pada tahun 2020.

Hari ini, 1 Mac 2017, Lim Kit Siang menangis kerana beliau memberitahu seorang kawan rapat dan orang kepercayaan beliau bahawa sepanjang tahun lepas telah menjadi bencana bagi beliau secara peribadi dan juga bagi DAP. Pada pilihan raya umum sebelum ini, DAP memenangi 38 kerusi Parlimen, tambahan sepuluh kerusi daripada pilihan raya umum 2008, dan satu peningkatan yang besar selepas pilihan raya umum 2004 apabila DAP hanya memenangi 12 kerusi parlimen.

Pada pilihan raya umum akan datang pada tahun 2018, DAP berharap untuk memenangi sekitar 50-56 kerusi, yang merupakan jumlah maksimum kerusi majoriti Cina - dan sehingga 1 Mac 2016 ini mempunyai kemungkinan yang sangat tinggi untuk berlaku. Setahun kemudia, 1 Mac 2017, ini kini seperti tidak mungkin lagi dan DAP akan susah untuk mengekalkan 38 kerusi apatah lagi menambah kerusi ini kepada 50 atau lebih.

Apa-apa pun, hanya menang 50-56 kerusi 'Cina' tidak cukup jika DAP mahu membentuk kerajaan persekutuan baru. DAP, melalui pakatan pembangkang, Pakatan Harapan, juga perlu untuk memenangi sebahagian besar daripada 57 kerusi parlimen di Malaysia Timur dan 100 atau lebih kerusi 'Melayu' di Malaysia Barat. Tetapi DAP tidak boleh menang kerusi ini dengan sendirinya. Ia memerlukan rakan-rakan dalam Pakatan Harapan pimpinan DAP, termasuklah Pribumi atau PPBM Mahathir, untuk menyumbang kepada 125 atau lebih kerusi pembangkang yang diperlukan untuk menguasai Putrajaya.

Kit Siang kini tahu bahawa ini adalah tidak mungkin lagi. Sepanjang tahun lepas daripada 1 Mac 2016 sehingga hari ini, 1 Mac 2017, telah menjadi satu bencana - dan ditambah kepada ini adalah hakikat bahawa anaknya, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, tanpa ragu-ragu akan dipenjarakan. Mahathir tidak mampu untuk memastikan Guan Eng tidak dipenjarakan seperti bagaimana yang Kit Siang harapkan: yang pada mulanya merupakan sebab mengapa Kit Siang menerima Mahathir.

Guan Eng pernah dipenjarakan kerana gagal membayar denda tetapi DAP telah memutarkan perkara itu seolah-olah beliau dijatuhi hukuman penjara kerana mempertahankan seorang gadis Melayu. Yang sebenarnya adalah Guan Eng dipenjara kerana tidak membayar denda dan bukan kerana beliau mempertahankan seorang gadis Melayu. Jadi DAP telah menipu anda selama ini. Dan jenayah yang Guan Eng telah didenda untuk adalah kerana mencetak berita palsu - pendek kata, kerana berbohong. Dan hakim yang menghantar Guan Eng ke penjara kini adalah peguam Anwar Ibrahim, seorang lelaki yang diketahui berpihak kepada Mahathir.

Ya, ia adalah peguam Anwar (yang juga peguam Mahathir) yang menghantar Guan Eng ke penjara dan dipenjarakan kerana tidak membayar denda dan bukan kerana mempertahankan seorang gadis Melayu, seperti yang mereka katakan. Dan hakim ini, yang kini adalah peguam Anwar, tidak pernah memohon maaf kerana menghantar Guan Eng ke penjara dan sebaliknya berkata Guan Eng perlu diberi pengajaran - bermakna beliau layak untuk dipenjarakan.

Itu adalah cerita yang mereka reka sebagai sebab Guan Eng ke penjara - kerana mempertahankan seorang gadis Melayu. Sekarang mereka tidak boleh menggunakan cerita itu lagi. Kali ini Guan Eng ke penjara kerana rasuah jadi mereka tidak boleh mengambil kesempatan ke atas isu itu dan mengeksploitasinya seperti yang mereka lakukan sebelumnya dengan mengatakan Guan Eng ke penjara kerana beliau mempertahankan seorang gadis Melayu.

Dan itulah sebabnya Kit Siang menangis hari ini. Bukan sahaja tahun lepas sejak 1 Mac 2016 adalah malapetaka bagi DAP dan pakatan pembangkang pimpinan DAP, Dinasti Lim juga akan berakhir sebaik sahaja Guan Eng dipenjarakan dan Ketua Menteri baru mengambil alih Pulau Pinang. Selain itu, DAP tidak akan memenangi 50-56 kerusi parlimen yang diharapkan manakala Pakatan Harapan tidak akan memenangi 125 kerusi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru seperti yang dirancang.

DAP kini perlu untuk menurunkan sasarannya. 50-56 kerusi parlimen mungkin terlalu banyak untuk disasarkan. Mungkin 35-40 kerusi adalah lebih realistik. Ini bermakna pembangkang perlu menang sekurang-kurangnya 25-30 kerusi di Malaysia Timur dan tambahan 40-45 kerusi di Malaysia Barat. Jadi itu juga bermakna PKR, PAN dan Pribumi perlu untuk menyumbang lagi 75-80 kerusi. Jika PKR boleh menyumbang sekitar 30 kerusi, PAN dan Pribumi mesti menyumbang kira-kira 45-50 kerusi. Dan itu adalah mustahil untuk dicapai. Malah hanya 10 kerusi untuk PAN dan Pribumi juga akan menjadi satu pencapaian.

Satu-satunya cara Anwar Ibrahim boleh keluar dari penjara dan Guan Eng boleh dihalang daripada dipenjarakan (jika beliau masih belum dipenjarakan menjelang pilihan raya umum akan datang) adalah dengan merebut kuasa persekutuan. Ia juga penting untuk Mahathir bahawa Umno dan Barisan Nasional digulingkan jika beliau mahu anaknya untuk menjadi Perdana Menteri dan jika beliau mahu mendapatkan kembali RM100 bilion yang masih di bawah proksi, pemegang amanah, penama dan kroni beliau.

Selain daripada mengambil alih kuasa persekutuan, rancangan Kit Siang dan Mahathir sudah gagal. Anwar juga akan kekal di dalam penjara dan tidak akan memegang jawatan politik lagi. Itu akan menjadi pengakhiran untuk Mahathir, Kit Siang dan Anwar dan juga dinasti politik mereka. Sudah tentu, ini juga bermakna bahawa Najib Tun Razak masih akan kekal Perdana Menteri dan Barisan Nasional yang diterajui Umno akan tetap berkuasa hingga sekurang-kurangnya 2022 atau lebih.

Ramai, melainkan jika anda adalah orang Melayu, tidak melihat kepentingan lawatan Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud dari Arab Saudi ke Malaysia. Orang Melayu, bagaimanapun, melihat ini sebagai sokongan hebat pada kepimpinan Najib dan mematikan cerita pembangkang bahawa Najib mencuri RM2.6 bilion wang 1MDB. Kebanyakan orang Melayu tahu bahawa keluarga diRaja Arab Saudi sangat kaya dan RM2.6 bilion bukanlah apa-apa kepada mereka. Orang Melayu juga tahu bahawa keluarga diRaja Arab Saudi telah mendermakan ratusan bilion kepada kebajikan, negara dan pemimpin di seluruh dunia. AS menganggarkan jumlahnya sebanyak AS$ 150 bilion. Jadi apalah sangat RM2.6 bilion untuk Najib?

Jika Mahathir dan pembangkang pimpinan DAP berharap untuk menggunakan RM2.6 bilion untuk memusnahkan Najib, dan dalam proses yang sama Barisan Nasional yang diterajui Umno, ia kini tidak mungkin lagi. Keluarga diRaja Arab Saudi ialah kawan rapat Najib dan keluarga diRaja Arab Saudi diketahui sebagai sangat murah hati kepada rakan-rakan rapat mereka. Dan jika mereka boleh menderma AS$ 150 bilion kepada rakan-rakan mereka apalah sangat RM2.6 bilion untuk Najib?

Ya, ini perlu diketahui oleh semua orang Melayu dalam 100 atau lebih kerusi parlimen. Mereka perlu tahu bahawa pilihan raya umum akan datang adalah pertandingan antara Barisan Nasional yang dipimpin Umno dan Pakatan Harapan pimpinan DAP. Pendek kata, ia adalah pilihan di antara kerajaan yang diterajui Melayu dan kerajaan yang dipimpin Cina. Dan malah orang Melayu yang menjadi penyokong PAS juga akan memilih sebuah kerajaan Melayu dan bukannya kerajaan Cina yang menentang Pindaan Rang Undang-Undang syariah atau RUU355.

Katakanlah apa yang anda suka, Najib memainkan permainan politik yang cemerlang sepanjang tahun lalu dari 1 Mac 2016 hingga 1 Mac 2017. Hari Mahathir meletakkan jawatan daripada Umno pada 29 Februari 2016 dan mengambil alih sebagai ketua de facto pembangkang pada 1 Mac 2016 adalah permulaan kepada pengakhiran pembangkang. Dan itulah sebabnya Kit Siang menangis hari ini. Beliau tahu bahawa Najib telah menewaskan mereka dan bahawa pilihan raya umum akan datang akan melihat Umno dan Barisan Nasional mendapatkan semula tanah yang mereka kalah pada tahun 2008 dan 2013.

Sudah tentu, orang Cina masih akan mengundi DAP walau apapun yang Najib lakukan untuk masyarakat Cina. Tahun lepas kerajaan memberi sekolah-sekolah Cina lebih daripada RM500 juta dan mereka masih mengatakan kerajaan mengamalkan diskriminasi terhadap pendidikan Cina dan sekolah Cina. Jika kerajaan meningkatkan jumlah kepada RM1 bilion tahun ini mereka masih akan mengeluh dan berkata kerajaan tidak melakukan apa-apa untuk sekolah Cina dan pendidikan Cina.

Jadi orang Cina tidak penting. Apa yang penting adalah orang Melayu dan rakyat Malaysia Timur. Mereka yang akan mengekalkan kuasa Najib, Umno dan Barisan Nasional. Dan, kepada penyokong PAS, Najib, Umno dan Barisan Nasional bukanlah yang menentang Pindaan Rang Undang-Undang Syariah atau RUU355 manakala DAP dan Pakatan Harapan pimpinan DAP yang menentangnya. Atau adakah anda masih tidak perasan?
Adakah anda masih tidak percaya bahawa Boffin Boys Najib sangat bijak?

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 1 Mac 2017
Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/why-kit-siang-burst-into-tears-today/

0 komentar: