Bujang Senang

Bujang Senang

6 Mac 2017

#PRU14: Faktor Adenan Masih Mempengaruhi BN Sarawak


Walaupun isu rundingan kerusi untuk Pilihan Raya Umum (PRU14) di Sarawak untuk parti-parti Pakatan Harapan telah "diselesaikan" memetik kenyataan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng semalam bahawa parti-parti Pakatan Harapan telah mengadakan rundingan untuk mengelakkan pertembungan kerusi seperti yang berlaku pada pilihan raya Negeri Sarawak (PRN) yang lepas TAPI adalah tidak mungkin bahawa mereka akan melaksanakan apa-apa yang lebih baik di negeri Sarawak ini daripada dalam PRU13.

Ini adalah kerana sokongan luar bandar yang kukuh untuk Barisan Nasional, yang sudah semakin kukuh sejak kebelakangan ini disebabkan oleh dasar-dasar dan populariti bekas Ketua Menteri Sarawak Adenan Satem.

Memetik kenyataan Penganalisis politik Universiti Malaya Awang Azman Pawi berkata ia adalah "terpuji" bahawa pembangkang telah menyelesaikan rundingan kerusi awal tetapi ini  hanya akan membantu mereka mengekalkan kerusi Parlimen yang sedia ada. "Faktor Adenan" masih di lihat untuk Barisan Nasional(BN) mengekalkan kerusi luar bandar dan isu-isu nasional hanya mampu dimainkan pembangkang untuk memenangi kerusi bandar.”

“Walaupun singkat, Allahyarham Adenan telah berusaha untuk pewartaan tanah Hak Adat Bumiputera (NCR), membatalkan pewartaan tanah bagi empangan Baram dan memperuntukkan sejumlah RM1 bilion untuk pembangunan luar bandar .Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg dilihat sebagai 'Mr Clean', jadi buat masa ini tidak ada isu besar dalam BN Sarawak kecuali perselisihan di antara SUPP dan UPP,” tambahnya lagi.

"Pertempuran antara SUPP dan UPP dalam pilihan raya umum (PRU14) pula dilihat tidak relevan kerana parti-parti ini bertanding kebanyakannya di kawasan bandar di mana DAP akan menang. Tidak kira sama ada SUPP dan UPP bersatu atau tidak, DAP tetap akan dapat kemenangan. Ini kerana pengundi Cina yang menguasai kerusi bandar  mahu check and balance di Dewan Rakyat.” tambah beliau lagi.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Jeniri Amir pula  berkata beliau ragu bahawa kompromi lengkap telah dicapai walaupun ia tidak seharusnya menjadi banyak masalah untuk parti-parti Pakatan Harapan untuk berbuat demikian.

“Di Sarawak, pati-parti seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Amanah dan PAS merupakan bukan faktor kerna senario politik di Sarawak  kurang kompleks daripada di Semenanjung Malaysia namun BN harus  mengambil kira kerusi luar bandar yang membentuk dua pertiga daripada kerusi Parlimen di Sarawak," katanya.

"The Adenan faktor masih boleh memberi kesan di kawasan luar bandar kerana apa yang dia lakukan, tetapi dasar-dasar Abang Johari kepada pembangunan luar bandar dan ekonomi luar bandar akan menjadi lebih penting," tambahnya lagi.

Bagi kerusi bandar, Jeniri berkata ia mungkin bahawa pembangkang akan mengekalkan semua kerusi mereka kerana Adenan-faktor tidak akan memainkan peranan yang besar. Pengundi bandar tidak akan terpengaruh dengan apa yang kerajaan negeri telah lakukan. Walaupun Adenan masih hidup, pola pengundian bandar tidak akan berubah. Mereka masih akan mengundi pembangkang pada pilihan raya parlimen.

Pada pilihan raya negeri Sarawak Mei lepas, Adenan faktor telah mempengaruhi kemenangan besar BN dengan menyapu bersih banyak kawasan pembangkang dengan memenangi 72 daripada 82 kerusi yang dipertandingkan.


0 komentar: